Poriën kunnen niet openen & sluiten! #beautyfact

Poriën kunnen niet openen & sluiten! #beautyfact

Als je door tijdschriften bladert, kom je altijd jaloersmakende mooie gezichten tegen. Volle lippen, een intense sexy look en een gladde, egale huid zonder poriën. We weten natuurlijk dat deze prachtige foto’s onderhevig zijn aan Photoshop, maar wist je dat een gladde huid niets te maken heeft met het sluiten van de poriën? Poriën kunnen niet openen & sluiten! #beautyfact. Wat alle reclames ook beweren.
Ik heb altijd geloofd dat poriën kunnen openen met stoom en weer kunnen sluiten met een tonic of te stomen. Ter verdediging: ik was nog een tiener en geen schoonheidsspecialiste toen ik dat geloofde. Toch kwam ik de term vaak tegen en ik moet bekennen dat ik het ook vaak heb gehad over het “openen” en “sluiten” van de poriën. Maar hoe zit dat dan precies?
Je erf je de poriegrootte van je ouders. Bedankt, ouders! Afhankelijk van je huidtype heb je kleine, normale of grote poriën en in de meeste gevallen verandert deze grootte niet na de puberteit. Als je je gezicht stoomt, zetten de bloedvaten uit (ze worden groter) en zwelt je huid bijna onmerkbaar op. Hierdoor lijkt het alsof je poriën zijn verkleind. Een tonic / lotion of reiniger irriteert de wanden van je poriën lichtjes waardoor ze opzwellen waardoor de porie zelf minder zichtbaar wordt, maar in feite zijn ze helemaal niet van grootte veranderd! Zelfs met de beste huidverzorgingsproducten kun je de grootte van je poriën niet langer dan 24 uur verbergen. Zo jammer!
Poriën kunnen niet openen & sluiten! #beautyfact
huid anatomie: waarbij we vandaag het hebben over de zweetporie! Maar ook over je olieporie. Poriën kunnen niet openen & sluiten! #beautyfact
Er zijn veel producten op de markt die de poriën minimaliseren, maar in feite is deze term onjuist. Je poriën worden niet echt vernauwd, alleen door het spul uit te smeren lijkt het alsof je poriën zijn verdwenen als sneeuw voor de zon. De meeste producten voor het minimaliseren van de poriën hebben de vorm van gezichtsprimers die uw huid zacht en glad maken en uw poriën minder zichtbaar maken. Maar zodra je het spul van je gezicht veegt … hallo! zijn ze er weer!
Poriën hebben de vorm van een “V”. Wat daarom ook helpt, is het exfoliëren van je huid. Door te exfoliëren (met een scrub of met een chemische peeling) verwijder je de bovenste laag van de “V” zodat je poriën er kleiner en fijner uitzien. En een peeling op basis van zuren neemt ook je binnenwand van je porie mee. We doen er alles aan om de best mogelijke huid te krijgen, maar in feite verander je niets. Je poriegrootte is genetisch bepaald en je kunt er niets aan doen! Maar een schone porie zorgt altijd voor een mooie huid!
Porie Fabels:
Blootstelling aan de zon verkleint je poriën: Veel mensen denken dat zonnen zorgt voor kleinere poriën en vermindering van puistjes. Dat is voor korte duur, want die zonnestralen zorgen er eigenlijk voor dat onze huid beschadigt. Blootstelling aan de zon verslechtert namelijk collageen waardoor poriën groter lijken op den duur en de huid elasticiteit verliest.
mee-eters zijn poriën met vuil: Mee-eters worden veroorzaakt door haarzakjes die zijn verstopt met talg, dode huidcellen, haartjes en bacteriën. Het komt vooral voor op de neus, omdat daar de haarzakjes niet zo diep zijn en daardoor snel verstopt raken.
Koud & warmte openen en sluiten poriën: helaas niet, warme stoom zorgt er namelijk voor dat de bloedvaten in je gezicht verwijden. Je gezicht zwelt hierdoor een beetje op waardoor de poriën kleiner lijken. En kou werkt ook niet. Poriën worden gecreëerd door omliggende huid en weefsel die als het ware een wand vormt die niet op koud water reageert.
Wees dus niet zoals ik vroeger maar onthoud: Poriën kunnen niet openen & sluiten! #beautyfact
Wil je meer weten over peelings, enzymen en scrubs die je kan gebruiken heb ik 2 blogs voor je waar ik het allemaal uitleg. Deel 1 lees je hier & deel 2 hier. Laat vooral een reactie onder de blog achter met #beautyfact of DM mij met een vraag.

Liefs Tessa

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven