Wat is Maskne? En hoe kom je ervan af!

Het dragen van maskers is een nieuw onderdeel van het dagelijks leven in de strijd tegen de COVID-19-pandemie. Maar het dragen van maskers kan ook leiden tot een persoonlijkere strijd – met acne. Het zomerweer is al berucht vanwege het veroorzaken van verstopte poriën door zweet en vochtigheid. Het dragen van een gezichtsbedekking veroorzaakt vaak alleen maar meer irritatie en ontsteking ook nu in de winter. Het is de reden dat het internet een nieuwe, slimme term bedacht: “maskne” of masker-gerelateerde acne. Maar eigenlijk is dit natuurlijk pure marketing gerelateerde naam. Het dragen van een masker is noodzakelijk om jezelf en anderen te beschermen. Hieronder leest je meer over hoe je ook de huid onder je masker kunt beschermen.
Wat is maskne? Wat voor soort acne is het?
Maskne is elke vorm van acne in het gezicht of huidirritatie door gezichtsbedekkingen, zoals maskers en gelaatsschermen. Die door specialisten ook wel Acne mechanica genoemd. Maar Maskne klinkt wel veel beter. Acne mechanica ontstaat onder druk en wrijving En met een lekker vochtige omgeving erbij is het de perfecte situatie. Heb je wel eens afgevraagd waarom er altijd een groep is die minimaal 8 uur per dag maskers dragen er geen last van hebben? Natuurlijk is er ook een hele kleine groep die er gewoon vatbaarder voor zijn ondanks ze alles eraan doen om het te verhelpen. Val je in de laatste groep? Lees dan zeker ook door. Mocht het dan alsnog niet verbeteren raad ik contact met me op te nemen zodat ik je extra kan helpen.
Wat veroorzaakt het?
De olieklieren en het huidoppervlak raken ontstoken en geïrriteerd door het materiaal dat ertegen wrijft en ook speeksel, zweet en oliën van de huid zorgen ervoor dat het uitbarst in huiduitslag of puistjes. Dit is natuurlijk al snel. Een goed passend masker zal al veel helpen. Er zijn ook onderhand wat verschillende maskers die we gebruiken. De stoffen versie en wegwerp variant zie je het meest. De stoffen maskers zijn er in hele leuke looks. Van basic 1 kleurig tot echte designer uiterlijk. Natuurlijk helemaal fijn om ze aan te passen op je look van de dag. De vorm moet wel bij je gezicht passen. Je neus en mond moet erin passen tegelijk. Elastiek moet niet pijn doen omdat het te strak zit achter de oren. en Als je een baard hebt moet die er ook in. Mooi aansluiten rondom is ook een prioriteit.
Hoe kun je dit voorkomen? Maar hoe je met je masker omgaat is ook heel belangrijk. Raak alleen de elastiekjes of koortjes aan bij het op en af zetten. En was ze na dragen! Kijk naar de stof waarvan het gemaakt is. Een katoenen voelt ruwer aan dan 1 van satijn gemaakt. Maar dat betekend niet dat een katoenen helemaal verkeerd is. Het is wel persoonlijk hoe je huid erop gereageerd. Natuurlijk is een wegwerp variant ook goed. Maar deze moet je dan wel goed gebruiken. Ze zijn gemaakt voor eenmalig gebruik!

Tip: Vaak lees je dat masker meteen moet afzetten wanneer je buiten staat na het winkelen. Mijn advies is dat juist niet te doen. Je gaat met vieze handen aan je huid en masker zitten. En je stopt een vies masker in je zak of tas. En zo verspreid je evt virusdeeltjes en bacteriën.

Tessa van den Brandt
En hoe gebruik je als een huidspecialist dan een masker? Stel je voor je moet even boodschappen doen. Je pakt alles bij elkaar: boodschappentas, portemonnee, telefoon, sleutels ect. Je trekt je jas aan en bent klaar om te gaan toch? Maar je draagt je masker nog niet en je huid is niet op z’n best op dit moment. En daar voel je helemaal niet prettig bij. Wat als ik je zeg je beter voor je huid kan zorgen en niemand buiten je huid gaat zien ;P Fijn toch! Namelijk ga je de mondmasker voor dat je weg gaat opzetten. Duh! denk je nu waarschijnlijk. Klopt het is heel logisch inderdaad. Maar we gaan het wel aanpakken op een slimme manier doen. Dus voordat je jas aan is pak je schone masker aan de elastiekjes van de waslijn. En loop naar een kraan, was je handen even grondig. Doe je masker goed passend op. En blijf er nu van af tot je weer thuis bent van boodschappen doen. Dit zal even wennen zijn en je zal merken dat je vaak onbewust met je handen aan je gezicht zit.
Oke nu ben je weer thuis. Zet boodschappentas even in de keuken en was je handen weer grondig. Doe je jas uit en loop naar je wasmand. Gooi je katoenen masker er meteen in. Of direct in de wasmachine is nog beter. Heb je een voor eenmalig gebruik gooi het dan meteen in je prullenbak na het handen wassen. Natuurlijk heb je meerdere stoffen maskers nodig als je het op deze manier doet. Dus reken even uit hoeveel maskers je nodig hebt tot de tijd dat je een wasje kan draaien. En dat wasje doe je het liefst op 60 graden. Dus de stof moet dit aankunnen.
Zo ga je met je masker om in de strijd tegen maskne?
Zo ga je met je masker om in de strijd tegen maskne?
De huidverzorging die je helpt.
Dagelijkse zachte huidverzorging met milde reinigingsproducten samen met een goed ingetrokken creme erna, helpt ook om de huid barrière te beschermen. Ga door met de behandeling van eventuele acne en huiduitslag om uitbarstingen van deze aandoeningen te voorkomen onder begeleiding. Gebruik een exfoliant op basis van salicylzuur of glycolzuur max 2 keer per week s’avonds.
Neem contact op met met mij voor een persoonlijk huidadvies voor extra hulp.
Heeft het dragen van make-up en een masker invloed op maskne?
Hoewel de meeste make-up hypoallergeen is, kan het dragen van maskers ertoe leiden dat make-up onder het masker de huid verder irriteert. Gebruik liefst geen make-up onder je masker vermijd het aanbrengen van topische middelen op de huid overdag. wil je wel mak up gebruiken onder je masker hou het dan zo ligt mogelijk. Zelf doe ik vaak een creme die mee kleurt naar mijn huidskleur en een kleurloze poeder.
Hieronder vindt je een andere blog wat je kan interesseren:

Liefs Tessa

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven