Zuren, enzymen en scrubs: welke exfoliant moet je gebruiken en hoe?

Exfoliant: een cosmetisch product met ingrediënten bedoeld om dode cellen van het huidoppervlak te verwijderen. Dit onthult dan een duidelijkere, gladdere en gelijkmatigere teint. Of het nu gaat om een ​​zuur, enzym of korrelige korrel, deze worden vaak aangetroffen in huidverzorgingsproducten omdat ze een vast onderdeel zijn geworden in huisregimes. Ze bieden een ongelooflijke onmiddellijke en langdurige zichtbare verbetering voor zoveel veelvoorkomende problemen: van het ontstoppen van vastzittende poriën en bultjes die tot puistjes leiden, vervagende verkleuring van acne en zonnevlekken of gewoon het verminderen van droogheid. Met zoveel verschillende soorten exfolianten en de verschillende vormen waarin ze voorkomen, (Zuren, enzymen en scrubs) is het echter moeilijk om te bepalen wat het beste is voor uw huidtype. En hoeveel exfoliatie is TE veel? En welke zuren, enzymen of scrubs moet je gebruiken en hoe vaak?
Hier is de ultieme gids om de beste resultaten te behalen met exfolianten, zonder het te overdrijven. Ja, te veel afschilfering van de huid is een veelvoorkomend probleem. Ik zie het maar al te vaak, geloof me. Te veel afschilfering door over exfoliatie leidt tot een minder dan gezonde huid, dus je moet echt voorzichtig zijn.
Ik zal beginnen met het delen van alle verschillende soorten exfoliërende ingrediënten en producten. Aan het einde zal ik mijn mening geven over het verkrijgen van de perfecte hoeveelheid peeling, die niet te veel en niet te weinig is. Zodat je veilig thuis aan de slag kan.
Een korte geschiedenis van mijn eigen ervaring met exfolianten.
Toen ik een tiener was, schrobde ik mijn huid met een scrub op basis van abrikozenpitten. Wie herinnert zich die? Au! (Ik gebruik het woord ‘scrubben’ omdat het woord ‘exfoliant’ of ‘exfoliëren’ nog niet eens in de huidverzorgingswereld werd gebruikt!) Eerst bracht ik een harde, overdreven drogende schuimende gezichtsreiniging aan en ging toen naar de stad op mijn huid. Ik was een tiener met af en toe puistjes, dus het leek me een goed idee om ze eraf te schrobben. Mijn jonge gevoelige huid was echter nooit blij met het resultaat; dit irriteerde mijn pukkels alleen maar verder.
Dat was de St. Ives Apricot Facial Scrub. In wezen werden abrikozenpitten in kleine stukjes gemalen en vervolgens in een crèmebasis gedaan. Je schrobde het resulterende mengsel over je gezicht om droge cellen op te tillen en een gladdere textuur te geven. In werkelijkheid was de scrub behoorlijk hard; het kreeg in de loop der jaren een slechte reputatie door micro-scheurtjes in de huid te veroorzaken vanwege de scherpe randen van de abrikozenpitten. Toen ik schoonheidsspecialiste werd, heb ik mijn cliënten zeker geadviseerd om het te vermijden. Het bedrijf verving later de scherpe korrels door een zachter (hoewel nog steeds niet geheel zacht) poeder van walnootschillen.
Nu weten we wel beter!
In 2011 kreeg ik een zuivere 20% AHA-glycolzuurgel in handen. Ik zal nooit de keer vergeten dat ik het voor het eerst gebruikte. Het was geen product voor thuisgebruik, het was eerder bedoeld als professionele exfoliërende peeling. Ik heb het op mijn gezicht aangebracht en het tintelde erg, dus ik wist dat het sterk was. Volgens de instructies spoelde ik het na 10 minuten af ​​en veegde ik mijn huid af met een vochtig washandje. Terwijl ik aan het wrijven was, merkte ik dat mijn huid losliet. Ik werd echt opgewonden en zei: “Wow, dit spul verwijdert echt de dode huid!” Ik kwam erachter dat ik eigenlijk nieuwe cellen aan het afvegen was. Alsof je net je rijbewijs hebt en beslist meteen in een formule 1 auto te stappen. Moet je niet doen!
Het was een nachtmerrie, vooral als schoonheidsspecialiste i.o., aangezien van mij wordt verwacht dat ik een perfecte huid heb en een rolmodel ben voor mijn cliënten. Ik gebruik zuren tot op de dag van vandaag nog steeds trouw, maar ik weet nu natuurlijk wat ik NIET moet doen! Wat mij betreft als rolmodel, ik heb nog andere huidzonden. Ik ben maar een mens.
Exfoliërende zuren Hoe ze werken: wanneer ze op de huid worden aangebracht, creëren AHA’s (Alpha Hydroxy Acids) en BHA’s (Beta Hydroxy Acids) een chemische reactie die de pH verlaagt, die vervolgens de ‘lijm’ oplost en verteert die droge, vervallen cellen bij elkaar houdt. AHA’s zijn in water oplosbaar, dus dringen ze niet zo veel in de poriën door (in tegenstelling tot BHA’s). Ze zijn echter ongelooflijk effectief voor het verwijderen van gepigmenteerde cellen van de zon of puistjes en het geven van een algehele gladheid aan de huid. De meest gebruikte exfoliërende AHA’s zijn melkzuur, glycolzuur, appelzuur, amandelzuur en wijnsteenzuur. (Citroenzuur is technisch gezien geen exfoliant, maar een pH-regelaar.)
BHA’s (salicylzuur en betaïne-salicylaat) zijn in olie oplosbare moleculen en werken dieper in de poriën om te exfoliëren. Dit maakt BHA’s nuttig voor het verminderen van verstopping, dode cellen in de poriën die leiden tot puistjes en mee-eters. Zijn er andere soorten BHA’s? Ja, er is er een, en het heet boterzuur. Het zit in de geur die ranzig boter afgeeft, dus het is duidelijk niet iets dat je op je huid zou gebruiken!
Opmerking: als u zwanger bent, kan uw arts voorstellen om het gebruik van BHA’s uit te stellen, dus raadpleeg hem of haar.
Om thuis het meest effectief te werken, moet een zuur binnen een pH-bereik van 3-4 vallen en een concentratie van 5% -20% hebben. Wat ik zo leuk vind aan zure exfolianten, is dat ze het werk voor je doen. Dit betekent dat u niet handmatig over de huid hoeft te wrijven en eraan te trekken. Ze zijn ook veel veiliger, zolang u een formule gebruikt met de juiste pH en percentage dat geschikt is voor uw huidtype. Je trekt ze aan en laat ze hun magie bewerken. Geen gedoe. En mocht je helemaal veilig willen zijn. Ga dan langs je schoonheidsspecialiste voor een kuur met opbouwende % gebruik.
Voor wie zijn zuren het beste: deze zijn het beste voor iedereen met verstopte poriën, puistjes, mee-eters, droogheid, schilfering, fijne lijntjes, rimpels, grote poriën, saaiheid, verkleuring en / of een ruwe textuur. Ze zijn perfect voor iedereen die op zoek is naar een algeheel gezondere en gladdere look voor zijn / haar huid. Natuurlijk wilt u er een gebruiken die is samengesteld voor uw huidtype en volg de gebruiksaanwijzingen zorgvuldig. Iedereen kan echter veilig zuren gebruiken, zelfs degenen met rosacea.
OPMERKING: Een tintelend gevoel kan al dan niet optreden wanneer u een zuur aanbrengt. Dit is geen indicator voor de effectiviteit van het product. Een tintelend gevoel is eerder het resultaat van hoe de beschermende barrière van uw huid werkt op het moment dat u het product gebruikt. Het kan erop duiden dat de barrièrefunctie van uw huid is aangetast. Het komt heel vaak voor dat mensen het tintelende gevoel zullen voelen wanneer ze het voor het eerst gaan gebruiken, en dat het na ongeveer een maand verdwijnt.
Mensen vertellen me: “Ik heb niet meer het gevoel dat het zo goed werkt, omdat ik het niet meer kan voelen prikken zoals toen ik het voor het eerst begon te gebruiken.” De waarheid is dat zuren, wanneer ze niet te veel worden gebruikt, de vocht barrière van uw huid daadwerkelijk kunnen herstellen, zodat uw huid daadwerkelijk gezonder wordt en minder reactief wordt bij langdurig gebruik. Je hebt niet altijd de pijn nodig om de winst te behalen! Gelukkig maar 😉
Zuren zijn te vinden in:
Reinigers. Zuren kunnen een geweldige aanvulling zijn op reinigingsmiddelen op basis van gel of lotion en wanneer ze over de huid worden gemasseerd, kunnen droge cellen snel worden opgelost. Omdat reinigingsmiddelen vrij snel worden afgespoeld, zult u er niet veel afschilfering van krijgen. U wilt er zeker van zijn dat u ook scrubt met een leave-on-product voor maximale effectiviteit.
Vloeibare toners. Deze worden steeds populairder en zorgen voor een snelle lichte exfoliatie. Ik geloof echter dat deze de behoefte aan een echte leave-on-formule niet vervangen door een dikkere viscositeit (dikte), zoals een serum of crème. Dit komt doordat producten op waterbasis te snel verdampen en niet erg diep doordringen, zelfs niet als u onmiddellijk een tintelend gevoel voelt. Bovendien gebruiken veel toners op zuurbasis slechts een klein percentage zuren, zodat ze vrij zwak kunnen zijn. (Natuurlijk zijn niet alle formules gelijk, dus ik generaliseer hier.)
Opmerking: in een poging om niet te veel peeling te doen, raad ik het gebruik van een zure toner gevolgd door een zuur serum of zure crème af. De combinatie is gewoon te sterk. Voor gebruikers van retinol die geen gevoelige huid hebben, kan het gebruik van een zure toner voordat ze een retinol product aanbrengen de actieve ingrediënten helpen dieper in de huid te dringen.
Serums. In tegenstelling tot crèmes bevatten serums de kleinste moleculen, dus dringen ze het meest effectief door het huidoppervlak. Ze zijn absoluut mijn favoriete manier om cellen grondig te verzadigen om de beste resultaten te krijgen. Serums komen de dermis binnen wanneer ze op de huid worden aangebracht en gevolgd door een hydraterende crème. Door hun viscositeit kunnen ze langer werken dan reinigingsmiddelen en toners op zuurbasis. Bekijk deze serums op zuurbasis.
Crèmes. Hoewel hydraterende crèmes grotere moleculen hebben, kunnen AHA’s die zijn geformuleerd in een crème textuur nog steeds effectief zijn voor exfoliatie van het oppervlak. Als het echter om BHA’s gaat, waar ze beter in de poriën kunnen komen, zullen crèmes met salicylzuur niet erg effectief zijn. Ik zie tegenwoordig steeds minder gezichtscrèmes op zuurbasis, omdat serums veel efficiënter zijn.
Maskers. Exfoliërende maskers zijn geweldig voor die snelle hit. Net als serums en crèmes, knuffelen ze op de huid vanwege hun dikkere viscositeit. Maskers blijven doorgaans slechts 5-15 minuten op de huid. Daarom zijn hun formuleringen sterker omdat ze sneller moeten werken. Dit is een goede zaak als u snelle resultaten wilt.
Opmerking: sommige bedrijven maken een uitwisbare behandeling in twee stappen. Eerst veeg je af met een zure vloeistof op waterbasis die een vergelijkbare consistentie heeft als die van een toner, maar verzadigd is in een pad. Ze bevatten meestal ook gedenatureerde alcohol of SD-alcohol 40. Ik raad dit niet aan voor thuisgebruik, omdat het meestal te droog en irriterend is voor gevoelige huidtypes. Dagelijks gebruik wordt vaak aangeraden, waardoor het nog droger wordt. Vervolgens veeg je over de huid met een neutralisator om de pH van de huid te kalmeren en te herstellen. Er zijn veel manieren om veilig te scrubben met zuren, maar als je dat dagelijks doet met iets dat uitdrogende alcoholen gebruikt, vind ik dat absoluut niet.
Lichaamsproducten. Een paar gespecialiseerde scrubs, serums en lotions op de markt bevatten AHA’s om de huidaandoening keratosis pilaris (KP) te helpen beheersen. Dit is een aandoening waarbij kleine kleine bultjes verschijnen, waardoor een ruwe, rode textuur ontstaat. Ongeacht of u iemand met KP bent of niet, het gebruik van dit soort exfoliërende lichaamsproducten zal de huid drastisch verzachten en de droogheid verminderen die met de leeftijd gepaard gaat.
Oogproducten. Ja, je moet ook rond de ogen scrubben. Vooral als de huid er droog en gerimpeld uitziet.
Zuren, enzymen en scrubs
Fruitzuren

Hier zijn mijn algemene regels als het gaat om exfoliëren van je huid. Gebruik een exfoliant niet vaker dan vijf keer per week. Als het gaat om het doen van aanbevelingen voor de huid, is het altijd moeilijk te generaliseren voor alle huidtypes, maar voor de meesten is 4-5 keer per week voldoende. Of dat nu in de vorm is van een gezichtsscrub, serum, masker of wat dan ook, je wilt binnen dit bereik blijven.
Hier is hoe mijn persoonlijke routine eruit ziet, en dit is over het algemeen het soort exfoliërende routine dat ik voor de meeste van mijn klanten aanraad. Als je nog niet de leeftijd of het huidtype heeft om een ​​retinol product te gebruiken, dan zult u natuurlijk andere hydraterende serums gebruiken op basis van hyaluron. Of een serum met niacinamide.
Op basis van mijn voorkeuren voor exfoliërende producten (serums, peelings en zachte scrubs), is hier een week van exfoliëren.
Gebruik ’s avonds alle volgende serums op zuurbasis.
Dag: Ochtend:Avond:
Maandag hyaluron serum, crème & zonnebrand exfoliërende lotion, geen crème erna
Dinsdag hyaluron serum, crème & zonnebrandNiacinamide serum onder een hydraterende crème
Woensdaghyaluron serum, crème & zonnebrandexfoliërende lotion, geen crème erna
Donderdag hyaluron serum, crème & zonnebrandNiacinamide serum onder een hydraterende crème
Vrijdaghyaluron serum, crème & zonnebrandexfoliërende lotion, geen crème erna
Zaterdaghyaluron serum, crème & zonnebrandNiacinamide serum onder een hydraterende crème
Zondag hyaluron serum, crème & zonnebrandMasker tijd!
Elke dag breng ik een aparte zonnebrand aan.

Retinol. Als u een retinol- of retinoïde product gebruikt, zal deze routine veranderen. Dan zal er in de avond er als het ware 1 a 2 keer per week ipv exfoliërende lotion vervallen en een retinoïde product gebruikt worden.
Je gebruikt een exfoliërend serum afgewisseld met een speciaal serum voor jouw huidtype. Op nacht 1 van het gebruik van een exfoliërend serum is de actie als “door het beton breken”. Dit betekent dat uw exfoliërende serum cellen van het oppervlak oplost. Op exfoliërende nachten 2 en 3 werkt het dieper in het huidoppervlak voor een grondiger exfoliëren. De 4 ”rustige” nachten zonder exfoliatie zorgen ervoor dat de huid barrière optimaal gaat met herstellen met goede voedende ingrediënten.
Dus daar heb je het. Ik denk dat je het idee snapt dat het gebruik van exfolianten super voordelig is! Als je er geen gebruikt, ga er dan meteen mee aan de slag. Als je denkt dat je ze veel te veel gebruikt, trek dan een beetje terug. Nogmaals, vijf keer per week is genoeg. Kijk en voel hoe de huid reageert. Bij twijfel altijd een stapje terug doen.
Dit is wat je NIET moet doen: het enige dat ik zie en hoor dat me letterlijk doet ineenkrimpen, zijn degenen die een Clarisonic-borstel (of vergelijkbaar apparaat) gebruiken (samen met een reinigingsmiddel) en deze vervolgens volgen met een op zuur gebaseerde toner OCHTEND EN NACHT. Je krijgt peelend effect van de borstel en dan ook van de toner 2x per dag. Dat komt neer op 14 keer per week scrubben. VEEL TE VEEL!
Zelfs als je het gevoel hebt dat je huid er beter uitziet, ben ik hier om je te vertellen dat de huid die beschermende lagen nodig heeft om gezond te zijn. Deze overmatige peelen veroorzaakt veel te veel ontstekingen in de huid, zelfs als deze niet zichtbaar is. En ontsteking is de onderliggende oorzaak van huidveroudering. De beschermende barrière van uw huid MOET intact blijven om ervoor te zorgen dat de huid op een gezonde plaats blijft. Doe rustig aan!
Een laatste gedachte. Retinol of retinoïden op recept zijn technisch gezien geen exfolianten, hoewel veel mensen denken dat ze dat wel zijn. Bij langdurig gebruik (maanden en maanden) kunnen ze een textuur met kleinere poriën en minder lijntjes onthullen. Ze bieden echter niet de snelle gladmakende resultaten die zuren, scrubs en enzymen hebben, omdat ze op een heel andere manier werken. Ik raad retinol en retinoïden de hele tijd aan, omdat ze een geweldige aanvulling zijn op exfolianten.
Mocht je alles gelezen hebben en nog steeds twijfelen. Ik help je graag. Natuurlijk kan je een DM sturen altijd. En lees vooral deze blog even door voor wanneer je een salon instapt zodra die weer open zijn. Er komt ook nog een Zuren, enzymen en scrubs: welke exfoliant moet je gebruiken en hoe? Deel 2 aan!

Mijn vorige blog:

Liefs Tessa

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven